23/11/10

Άνοιξε τα χαρτιά του για την τριμερή ο Χριστόφιας


Για πρώτη φορά από την συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν και τον Ντερβίς Έρογλου στην Νέα Υόρκη, ο Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρθηκε στα όσα έγιναν στην τριμερή. Μιλούσε μετά 


τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό εκφράζοντας μάλιστα παράπονα για το επίπεδο της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο.

Η συνάντηση Χριστόφια – Παπανδρέου διήρκησε μιάμιση περίπου ώρα και σε αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της τριμερούς.
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο ΓΓ δεν κατάθεσε πρόταση ούτε για τετραμερή ούτε για πενταμερή διάσκεψη. Κάτι τέτοιο είπε, προτάθηκε από τον Ντερβίς Έρογλου και απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Σύμφωνα πάντα με τον Δημήτρη Χριστόφια, ο Μπαν Κι Μουν έκανε μία γενική  και αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στο κυπριακό, των συγκλίσεων, των αποκλίσεων και αυτών που απομένουν να συζητηθούν.
Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου για τα μηνύματα στήριξης, όπως είπε, τόσο στο διεθνή όσο και στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς όπως πρόσθεσε η ενότητα στην Κύπρο δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα. « Είναι με πικρία που το λέω αλλά είναι πραγματικότητα» επεσήμανε ο Δημήτρης Χριστόφιας.
Στη συνέχεια ο  Πρόεδρος της Δημοκρατία μίλησε στην ειδική συνεδρία της βουλής των Ελλήνων για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που συμβαίνει  για πρώτη φορά από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως επεσήμανε είναι τιμή το προνόμιο να προσφωνήσει τη βουλή των Ελλήνων και ευχαρίστησε για την απόφαση να τιμηθούν τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αφού ευχαρίστησε για τη στήριξη στην υπόθεση της Κύπρου, ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ.

Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του Δημήτρη Χριστόφια να αναφερθεί από το βήμα της βουλής των Ελλήνων και στο βίντεο με τον 4ρονο στο facebook που με ένα ψεύτικο πιστόλι στο χέρι έλεγε υπό την ενθάρρυνση του παππού του ρατσιστικά συνθήματα κατά των Τούρκων και των αριστερών.
Αφού έκανε αναδρομή στην ιστορία, την εισβολή και το πραξικόπημα, ο Πρόεδρο αναφέρθηκε στο κυπριακό λέγοντας πως η λύση έχει καθυστερήσει πάρα πολύ.
Το κυπριακό είπε θα λυθεί όταν η Τουρκία αποφασίσει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Όσιο αφορά τη λύση είπε πως θα είναι μεν προϊόν συμβιβασμού αλλά με τους Τουρκοκύπριους και όχι με την κατοχή.

Από το βήμα της βουλής των Ελλήνων ο Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρθηκε και στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, λέγοντας πως η διαπίστωση ήταν πως εδώ και πέντε μήνες δεν υπάρχει πρόοδος ουσίας στο περιουσιακό.
« Στη συζήτηση επιχειρηματολογήσαμε και αποδεικνύοντας πως τηρήσαμε εποικοδομητική στάση» είπε.

Επαναλαμβάνοντας πως η πρόταση για τετραμερή ή πεντραμερή ήταν από ΤΚ πλευρά, ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε πως επανέλαβε την πάγια θέση του για διεθνή διάσκεψη. Όπως μάλιστα πρόσθεσε την πρόταση της Τ/κ πλευράς δεν την αποδέχθηκε ούτε ο Μπαν Κι Μουν.

Ο ΓΓ είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής της διαδικασίας ούτε χρονοδιαγραμμάτων.

Πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, προηγήθηκε συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο της βουλής των Ελλήνων Φίλιππο Πετσάλνικο


kathimerini.com.cy