Οι πρωτόγονοι άνθρωποι των σπηλαίων ήξεραν να φτιάχνουν ψωμί από πρωτόγονο αλεύρι, το οποίο και συνόδευαν μαζί με το κρέας τους . Τα υπολείμματα κόκκων αμύλου που βρέθηκαν πάνω σε...
πέτρες ηλικίας 30.000 ετών, αποδεικνύουν ότι η κουζίνα των ανθρώπων στην Παλαιολιθική Εποχή ήταν τελικά πιο πλούσια απ΄ότι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.
Πρόκειται για μια νέα ανακάλυψη ερευνητών του Ιταλικού Ινστιτούτου Προϊστορίας και Πρώιμης Ιστορίας στη Φλωρεντία, η οποία δείχνει ότι οι παλαιολιθικοί Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν θρεπτικές ρίζες, κοτσάνια και φύλλα άγριων φυτών πλούσιων σε υδρογονάνθρακες παρόμοιων με την πατάτα και κατ΄αυτόν τον τρόπο δημιουργούσαν μια μορφή αλευριού αν και όχι τόσο νόστιμου.
Ο τρόπος τους ήταν απλός: μετέτρεπαν το αλεύρι σε ζυμάρι, και με την προσθήκη νερού το έψηναν πάνω σε καυτές πέτρες. Έτσι, έφτιαχναν μια πρωτόγονη μορφή ψωμιού που έμοιαζε περισσότερο με τηγανίτα ή πίτσα, ήταν τραγανό σαν κράκερ, αλλά δεν ήταν και τόσο εύγευστο.
Η όλη εργασία μάλλον γινόταν από τις γυναίκες ενώ οι ιταλοί ερευνητές πιστεύουν πως η πρόωρη ανακάλυψη του αλευριού βοήθησε τους παλαιολιθικούς κυνηγούς-συλλέκτες να επιβιώσουν στις κλιματικές αλλαγές.
Πηγή: star.gr