27/11/10

Νέο πακέτο Σταυράκη με ψαλίδι στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων



Λευκωσία: Περικοπές στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 2%, μεγάλη αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα και



 επιβολή φορολογίας στο παθητικό των τραπεζών,
είναι τα νέα μέτρα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Εφόσον υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου €120 εκατ., κατά πολύ περισσότερα από όσα αναμενόταν στο προηγούμενο πακέτο προτάσεων.

Ειδικότερα, από τις μειώσεις μισθών αναμένεται να προκύψουν εξοικονομήσεις περίπου €35 εκατ. (έναντι €20 εκατ. σύμφωνα με την προηγούμενη εισήγηση). Από την αύξηση της φορολογίας κατά 30% στα πούρα και κατά 20% στα τσιγάρα, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στα 31 εκατ. ευρώ, από 14 εκατ. ευρώ που ανέφερε η προηγούμενη πρόταση. Επίσης, από τη φορολόγηση των τραπεζικών ιδρυμάτων το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εκτιμά ότι θα φθάσει στα €55 εκατ. (€15 εκατ. περισσότερα από την προηγούμενη πρόταση).

Αυτά προβλέπονται στην επιστολή που απέστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών στο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ και στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Το νέο πακέτο Σταυράκη θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων της τριμερούς συνάντησης με στόχο τη διόρθωση των δημοσιονομικών δεικτών.


philenews.com