26/11/10

Το ΡΙΚ της σπατάλης έκανε πάλι το δικό του


Κατά την εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού του 2010, κονδύλι 28 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριελήφθη και ενεκρίθη ως κρατική χορηγία προς το ΡΙΚ. Έτσι το ΡΙΚ παίρνει συνολικά 43 εκατομμύρια.
Έγινε, μάλιστα, σκληρή σύσταση,


 ότι θα πρέπει να αρκεστεί με αυτά τα χρήματα των φορολογουμένων το κρατικό Ίδρυμα και συγχρόνως η διοίκηση να προχωρήσει σε τομές εξυγίανσης και νοικοκυρέματος των οικονομικών του ιδρύματος. Αντί τούτου, το ΡΙΚ υπέβαλε προϋπολογισμό 43 εκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο οι εκπροσωπούντες το Ίδρυμα πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής χαρακτήρισαν ως το μίνιμουμ ποσό, με το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει το Ίδρυμα. Αναφέρθηκε ότι η ψηφιακή μετάλλαξη του ΡΙΚ και άλλες υποχρεώσεις επιβάλλουν αυτό το μίνιμουμ ποσό των 43 εκατομμυρίων ευρώ.
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η πλειοψηφία των βουλευτών από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ προειδοποιούσε ότι δεν θα εγκρίνει επιπρόσθετα κονδύλια και κυρίως κονδύλια που θα εμφανιστούν την τελευταία στιγμή ως συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Τελικά, όπως για πολλά χρόνια προηγουμένως, με την επίκληση ότι θα μείνουν οι εργαζόμενοι απλήρωτοι χριστουγεννιάτικα, το υπολοιπόμενο ποσό της κρατικής χορηγίας από τον προϋπολογισμό, που μόνη συνέταξε η διεύθυνση του ΡΙΚ, ενεκρίθη από την πλειοψηφία της Βουλής χτες, με σχετικά συνοπτικές διαδικασίες. Ο ΔΗΣΥ δήλωσε ότι καταψηφίζει το κονδύλι που αναφέρεται στο ΡΙΚ, όμως η στάση αποχής επί του συνόλου του συμπληρωματικού προϋπολογισμού διευκόλυνε την έγκριση των 14,9 εκατομμυρίων ευρώ. Ο διευθυντής προϋπολογισμού του κράτους Σταύρος Μιχαήλ, ερωτηθείς σχετικά από τη «Σημερινή», πώς σε περίοδο οικονομικής κρίσης εγκρίνεται τόσο σημαντικό κονδύλι για την κρατική ραδιοτηλεόραση, είπε ότι το θέμα αφορά τη Βουλή που το ενέκρινε. Εμείς, εξήγησε, εγκρίναμε μόνο 28 εκατομμύρια και η Βουλή 43.
Ο Γιαννάκης Ομήρου, ερωτηθείς σχετικά πως μετά τις έντονες αντιδράσεις κατά καιρούς εγκρίνονται κονδύλια εκατομμυρίων για το ΡΙΚ, παρατήρησε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να μείνουν απλήρωτοι χριστουγεννιάτικα και το όλο νοικοκύρεμα του Ιδρύματος θα συζητηθεί με το νέο προϋπολογισμό του 2011.
Στο μεταξύ, εκκρεμούν μεγάλες οφειλές στο ταμείο συντάξεων του ΡΙΚ αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων, για τα οποία δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία διευθέτηση.
Τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί και αναβάλλονται, για να έρχεται εκβιαστικά κάθε φορά ένα σημαντικό κονδύλι στη Βουλή για έγκριση, πράγμα που έγινε και με τη χθεσινή έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
Σε κύκλους των βουλευτών ακούγεται ότι μόνο με επανίδρυση το ΡΙΚ μπορεί να εξυγιανθεί και οι συζητούμενες λύσεις είναι ημίμετρα με υπερφορολόγηση των πολιτών, που συντηρούν μιαν αδιέξοδη κατάσταση στο κρατικό Ίδρυμα.
Στα κόμματα ακούγεται ακόμη ότι η μεγάλης αξίας γη που διαθέτει το ΡΙΚ μπορεί να πωληθεί, ώστε να αποπληρωθεί το χρέος στο ταμείο συντάξεων, που αγγίζει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Χρήστος Πουργουρίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, και ο Σωτήρης Σαμψών χαρακτήρισαν προκλητική την έγκριση τόσων εκατομμυρίων για το ΡΙΚ, σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Επιβάλλεται, σημείωσαν, η ταχύτατη εξυγίανση του Ιδρύματος, ώστε να μην επιβαρύνεται κάθε χρόνο και με μεγαλύτερα ποσά ο Κύπριος φορολογούμενος.
Οι σειρήνες των εκατομμυρίων
Θα πρέπει να γίνει εξυγίανση του ΡΙΚ και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα λειτουργικά προβλήματα και τα άλλα θέματα που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, αναφέροντας πως το κόμμα του έχει καταψηφίσει, όπως και προηγουμένως, το συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.
«Αυτές οι σειρήνες, οι οποίες ακούστηκαν και χθες, ότι εάν δεν ψηφιστεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο και δεν θα θέλαμε να αποκοπούν οι μισθοί των υπαλλήλων και να μην πληρωθούν», ανέφερε σε δηλώσεις του στο περιθώριο εργασιών της Βουλής ο κ. Νικολάου..
«Δυστυχώς, όμως», συνέχισε ο κ. Νικολάου, «έχουμε το ίδιο ζήτημα που είχαμε πέρσι και πρόπερσι, με τα ίδια δεδομένα να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνει εξυγίανση του ΡΙΚ και ότι θα πρέπει να προχωρήσουν να αντιμετωπιστούν τα λειτουργικά προβλήματα και τα άλλα θέματα που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις, είτε ακόμη την αναξιοκρατία και την ανισότητα που υπάρχει στο Ίδρυμα».
Μέχρι σήμερα, είπε, δεν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο από το μέτωπο του ΡΙΚ, όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων του Ιδρύματος.
Μάχη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έδωσε μάχη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, ώστε το κόμμα να καταψηφίσει το κονδύλι για το ΡΙΚ από το συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Συμφώνησαν μαζί του ο Φύτος Κωνσταντίνου, Αντώνης Αντωνίου και Ζαχαρίας Κουλίας. Διαφώνησαν μαζί του οι Αθηνά Κυριακίδου, Νίκος Κλεάνθους, Στέλιος Ιερωνυμίδης, Άγγελος Βότσης και Σοφοκλής Φυττής (ο τελευταίος, για να στηρίξει άλλο κονδύλι του συμπληρωματικού). Με επιχειρήματα εκατέρωθεν πέρασε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός με ψήφους 5 προς 4 στην απουσία του Μάριου Καρογιάν, προέδρου του κόμματος.
Αργότερα, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως το κόμμα του ψήφισε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του ΡΙΚ, παρά τις επιφυλάξεις του.
Ανέφερε ότι «στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό υπήρχαν δαπάνες που ήταν επείγουσας φύσεως του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, αλλά και χορηγία για τους συνταξιούχους».
«Εμείς διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση του ΡΙΚ. Βλέπουμε από τις εφημερίδες ότι έγιναν προσπάθειες να εργοδοτηθεί ένας υπάλληλος που θα έπαιρνε 4 χιλ. ευρώ το μήνα, τη στιγμή που η Βουλή είχε απαγορεύσει ρητά στο ΡΙΚ να προβαίνει σε νέες προσλήψεις», είπε.
Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως «ολόκληρη Ελλάδα ετοιμάζει τέσσερις σειρές το 2011 και το ΡΙΚ θα ετοιμάσει επτά».
«Εμείς λαμβάνουμε υπόψη όλα αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα προβλήματα των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΡΙΚ, είμαστε και εμείς ευαίσθητοι στις συνθήκες εργοδότησης του προσωπικού. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε εγκρίνει τη χορηγία, θα εγκρίνουμε το νέο προϋπολογισμό του ΡΙΚ που θα κατατεθεί στις αρχές του έτους», διευκρίνισε.
Αναμένουμε, συνέχισε, να δούμε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΡΙΚ, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περικοπές στις δαπάνες, αλλά και μέτρα αντιμετώπισης του κόστους του μισθολογίου του Ιδρύματος, καθώς και την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις κτιριακές εγκαταστάσεις.
Έχουμε ακούσει, είπε, ότι μέσα στις προθέσεις είναι το ΡΙΚ να αξιοποιήσει τη γη που έχει στη διάθεσή του, για να καλύψει ενδεχομένως κάποια δημοσιονομικά κενά που παρουσιάζονται στη διαχείριση του προϋπολογισμού του.