- Κάθε έξι μήνες προληπτικό check up στον οδοντίατρο, όπου γίνεται καθαρισμός – αφαίρεση χρωστικών – φθορίωση
- Χρησιμοποιούμε, εάν είναι δυνατό, μετά από κάθε γεύμα οδοντόβουρτσα, ή διαφορετικά, πρωί-βράδυ βούρτσισμα και νήμα
- Αποφεύγουμε τις σκληρές οδοντόβουρτσες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν αποτριβές στα δόντια και υφιζήσεις τα ούλα με αποτέλεσμα να έχουμε ευαισθησίες
- Αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα όταν ανοίγουν οι τρίχες
- Βουρτσίζουμε τα δόντια σε όλες τις επιφάνειες και στο σημείο επαφής με τα ούλα καθώς και τη γλώσσα, γιατί απομακρύνονται τα βακτήρια και βοηθάμε στην έλλειψη κακοσμίας του στόματος
- Προσοχή στη διατροφή. Όχι στο κάπνισμα, στην ζάχαρη και στα κολλώδη γλυκά. Απαραίτητες οι βιταμίνες A+D, οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος, το φυλλικό και το ασκορβικό οξύ καθώς και ο ψευδάργυρος. Ο οδοντίατρος είναι εκείνος ο οποίος δίνει τη σωστή χρήση των ανωτέρω
- Επιλογή της σωστής οδοντόπαστας ανάλογα με τη χρήση της. Π.χ. ειδικές για την οδοντική ευαισθησία ή για την πρόληψη της τερηδόνας. Περιέχοντας φθόριο, ή για την καταπολέμηση της ουλίτιδας περιέχοντας ένα συστατικό το triclosan.
- Χρήση στοματικού διαλύματος μόνο μετά από τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
- Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα δόντια σαν κοπτικά εργαλεία.
Πηγή: http://www.iatronet.gr