18/10/10

Ζυμαρικά: Δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και θρεπτικά


Δεν είναι µόνο νόστιµα αλλά και θρεπτικά και µαγειρεύονται µε αµέτρητους τρόπους, προσφέροντας ποικιλία στην καθηµερινή µας διατροφή. 

Πέρασαν πολλά χρόνια µέχρι η επιστήµη να ερµηνεύσει, έστω και εν µέρει, τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία µας από αυτό που ονοµάζουµε «µεσογειακή διατροφή». Ας βάλουµε λοιπόν στο µικροσκόπιο έναν από τους πρωταγωνιστές της, τα ζυµαρικά, τα οποία


 ως προϊόν των δηµητριακών βρίσκονται στη βάση της πυραµίδας της µεσογειακής διατροφής και άρα πρέπει να είναι µέσα στις πρώτες µας επιλογές όταν στοχεύουµε σε µια ισορροπηµένη διατροφή. 

Και γεύση,και σωστή διατροφή
 
Τα ζυµαρικά αποτελούν αγαπηµένο έδεσµα των περισσότερων από εµάς, αφού πρόκειται για µια γρήγορη και ταυτόχρονα γευστικότατη πρόταση γεύµατος, ιδιαίτερα όταν συνδυαστούν µε τη σάλτσα που προτιµάµε και τυρί. Πέρα όµως από τη γευστική ευχαρίστηση που µας δίνουν, τα ζυµαρικά εξυπηρετούν και τη θρέψη, καθώς αποτελούνται κατά κύριο λόγο από υδατάνθρακες που αποδεσµεύουν µε σταδιακό τρόπο ενέργεια στον οργανισµό, κάτι πολύτιµο για όλους µας, και ιδιαιτέρως για τα παιδιά, των οποίων η ανάπτυξη γίνεται µε έντονους ρυθµούς.
 

Οι πολύτιµοι υδατάνθρακες
 
Τα διατροφικά συστατικά που προσδίδουν την απαραίτητη ενέργεια στο σώµα µικρών και µεγάλων είναι οι πρωτεΐνες (βασικές πηγές: κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γαλακτοκοµικά κ.λπ.), οι υδατάνθρακες (βασικές πηγές: δηµητριακά και τα προϊόντα τους, φρούτα, λαχανικά κ.λπ.) και τα λιπαρά (βασικές πηγές: ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, άλλα φυτικά έλαια κ.λπ.). Όλα τα επιστηµονικά δεδοµένα ωστόσο συνηγορούν πως το µεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που προσλαµβάνουµε από την τροφή πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες (50-55%), και µάλιστα κυρίως από αυτούς που έχουν το πλεονέκτηµα να αποδεσµεύονται µε ήπιο και σταδιακό τρόπο, όπως οι υδατάνθρακες των ζυµαρικών. Ο τρόπος αυτός αντικατοπτρίζεται στον οργανισµό µας µε το πώς αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου, διαδικασία που θέλουµε να είναι όσο το δυνατό πιο οµαλή. Θέτοντας λοιπόν στόχο τις σταδιακές και όχι τις απότοµες διακυµάνσεις του σακχάρου στον οργανισµό µας, τα ζυµαρικά υπερτερούν σαφέστατα έναντι άλλων υδατανθρακούχων επιλογών, όπως για παράδειγµα η πατάτα. Την ίδια στιγµή τα ζυµαρικά ολικής άλεσης µας δίνουν ακόµα πιο ήπιες διακυµάνσεις σακχάρου, ενώ επιπλέον έχουν το πλεονέκτηµα ότι προµηθεύουν τον οργανισµό µε πολύτιµες φυτικές ίνες, συµβάλλοντας έτσι στην εύρυθµη λειτουργία του πεπτικού µας συστήµατος.

Πηγή: mensonly.gr